1809 Pehr Cristian Rettig perusti tupakkatehtaan Ruotsin Gävleen. Hänen poikansa Pehr Cerelius Rettig perusti tupakkatehtaan Turkuun 1845. Tupakkatehtaasta alkanut toiminta laajeni varustamotoimintaan ja myöhemmin myös muuhun teollisuuteen.

 

Kuvat: © 

 

 

Fredric Von Rettig oli mukana kun Höyrylaiva Osakeyhtiö Bore (Ångfartygs Ab Bore) perustettiin vuonna 1897. Yhtiö perustettiin hoitamaan Turku-Ahvenanmaa-Tukholma välistä matkustajaliikennettä, joka aloitettiin 1898 varustamon ensimmäisellä laivalla nimeltä Bore I. Bore­ varustamo kuuluui Rettig Group Ltd:lle vuoteen 2016 asti.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Henning Von Rettig sekä kauppaneuvos Ernst Dahlström olivat tukemassa ajatusta suuren sataman rakentamisesta Turkuun. Ajatuksena vuonna 1915 oli, että kun rauha aikanaan koittaa, niin kaupankäynti kasvaa ja laivojen tonnisto suurenee. Tämän vuoksi satamista tulisi niin kalliita, että Suomen merenkulun olisi keskityttävä vain yhteen tai kahteen satamaan. Turun olisi oltava näistä toinen. Tämän hankkeen edesauttamiseksi Henning Von Rettig oli perustamassa vuonna 1918 Turun Transitiosatama Oy:tä. Tarkoitus oli rakentaa Turun Pansiosta hankituille maille syväsatama, ja luovuttaa tontteja teollisuudelle. Merenkulun ja kaupan kehitys ei kuitenkaan mennyt näiden suunnitelmien mukaan, joten Oy Turun Transitiosatama myi maa-alueet ja teetetyt suunnitelmat kaupungille.

 

Rettigin huvila valmistui täyteen mittaansa 1880- luvun lopulla. Sodan jälkeen vuoteen 1958 huvilassa toimi merivoimien esikunta

Vaikka Bore perustettiinkin alun perin hoitamaan ympärivuotista matkustajaliikennettä Suomen ja Ruotsin välillä, niin sittemmin varustamo keskittyi ainoastaan rahtiliikenteeseen. Bore luopui kokonaan matkustajaliikenteestä vuonna 1980 ja myi matkustajalaivansa Effoalle, entiselle Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiölle. Varustamon ensimmäinen rahtilaiva hankittiin vuonna 1924, ja pari vuotta myöhemmin Boren enemmistöosakkaaksi tuli Hans Von Rettig.

Yhtiöstä tuli yksi suomen johtavista matkustaja-, ja linjaliikenneyhtiöistä. 1960- luvulla varustamo hankki ensimmäisenä varustamona Itämeren liikenteeseen suunnitellut ro-ro alukset.

 

Hans Von Rettigin perheen asunto valmistui 1928. Asuntona vuoteen 1979

Boren viimeisimmät uudisrakennuksen olivat m/s Bore Sea ja Bore Song. Uudet ro-ro alukset olivat aikanaan ekologisuuden taidonnäyte, ja ne kulkivat pienemmällä polttoaine määrällä kuin muut vastaavan kokoluokan laivat. Laivoissa on patentoitu joustava lastausjärjestelmä, joka mahdollistaa suuremman lastimäärän. Järjestelmä on patentoitu, ja Bore keksi laivoille nimen Ro-Flex. Vuonna 2012 Bore Sea kuljetti mm. Airbus lentokoneen osia kolmen vuoden ajan

Nykyisin Rettig Group toimii maailmanlaajuisesti noin 28 maassa ja työllistää yli 4 000 henkilöä eri aloilla.

30.6.2016 Rettig myi Boren liiketoiminnot, mukaan lukien Boren koko henkilökunta ja yhdeksän ro-ro-aluksen laivaston Hollantilaiselle Spliethoff varustamolle.

Myydyt laivat olivat Autonkuljetusalaivat: Auto Bank, Auto Bay ja Auto Baltic

Con-ro alukset: Estraden, Seagard, Norstream ja Norsky

Roflex: Bore Sea ja Bore Song

Suomen suuret ja keskisuuret varustamot 2003: ( luettelo bruttotonnien mukaisessa järjestyksessä)

  1. Finnlines, aluksia 61
  2. Neste, aluksia 28
  3. Lundqvist Rederierna, aluksia 9
  4. Silja Line, aluksia 12
  5. Viking Line, aluksia 7
  6. Engship, aluksia 16
  7. Bore, aluksia 9
  8. ESL Shipping, aluksia 8
  9. Birka Cargo, aluksia 7
  10. Bror Husell, aluksia 11

Bore Oy Ab on vuonna 1897 perustettu varustamo, joka on ollut Rettig Group Oy Ab:n kokonaan omistama tytäryhtiö.

Rettig on jättänyt jälkensä myös Turun katukuvaan. Fredrik Von Rettig rakennutti Turun vanhan kirjastotalon vuonna 1903 ja luovutti sen kaupungille. P.C. Rettig rakennutti huvilan perheen käyttöön Turun Ruissaloon vuonna 1850. Huvilaa laajennettiin nykyiseen muotoonsa 1880 luvulla Fredrik Rettigin toimesta. Rettig luopui huvilasta 1920 luvulla, ja se toimi mm. merivoimien esikuntana heti sodan jälkeen vuoteen 1958 asti.

P.C. Rettig rakennutti matkustajapaviljongin vuonna 1865 höyrylaivamatkustajia varten Samppalinnan rinteeseen. Nykyään tiloissa toimii ravintola.

Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä viimeinen höyrylaiva s/s Bore

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *