Viking Linen Mariella on eniten Helsingin ja Tukholman välillä matkoja tehnyt matkustajalaiva. Liikennöi nykyisin Välimerellä

Kuvat: © 

Mariella rakennettiin Turussa Wärtsilä Pernon telakalla 1985. Aluksen tilasi silloinen Viking Linen osakasvarustamo SF-Line Ab. Valmistuessaan alus oli matkustajamäärältään ja kooltaan maailman suurin matkustaja-autolautta ( vuodet 1985-1989), ja se on liikennöinyt lähes koko ajan Helsingin ja Tukholman välillä muutamaa lyhyttä poikkeusta lukuun ottamatta.

Helsingin ja Tukholman välinen matka Maarianhaminan kautta on n.269 merimailia. Tämä tekee kilometreinä 490km. Jos lasketaan keskimäärin 350 matkaa vuodessa, niin onhan niitä kilometrejäkin 30 vuoden aikana tullut.

Laivalla on pituutta 177m ja leveyttä 28,4m. Syväys 6,78m. Pääkoneet 4 kappaletta Wärtsilä-Pielstick 5750 KW yhteensä 23000 KW (31280 hv). Jääluokka 1A Super. Apukoneet 3x Wärtsilä 6R32. Kaksi Kamewa säätölapapotkuria. Öljytilavuus yhdessä pääkoneessa on 6000 litraa. Laivan pysähtymismatka täydessä lastissa ja täydessä vauhdissa  on noin 825m.

Mariellassa  typpioksidipäästöjä vähennetään Humid Motor Aid tekniikalla, jossa koneiden palamislämpötilaa alennetaan lisäämällä palamistapahtumaan höyrystettyä merivettä.

Helsingin satamassa alus käyttää maasähköä, eikä sen vuoksi tarvitse käyttää apukoneita sähköntuotantoa varten.

Estoniaa kohdanneessa onnettomuudessa 28.9.1994 Mariella saapui ensimmäisenä aluksena onnettomuuspaikalle. Aluksen saapuessa klo 02.12 Estoniaa ei enää näkynyt. Ainoastaan meressä näkyi ihmisiä ja pelastuslauttoja ja -veneitä. Mariella pysäytti potkurit, ja alukselta heitettiin mereen 150 pelastusliiviä ja neljä pelastuslauttaa. Alukseen pelastettiin pelastuslautoilta 15 henkilöä, ja helikopteri kuljetti laivalle lisäksi lautoilta 11 henkilöä.

4.8.1990 klo 20.50 aluksen yhteen pääkoneeseen tulleen vian seurauksena koneen kiertokanki tuli koneen kyljestä läpi. Samalla koneen voiteluöljystä muodostunut öljysumu syttyi tuleen. Pääkoneiden virransaanti lakkasi kun pääsähkötaulujen syöttökaapelit paloivat. Koska palon sammuttaminen alkusammutusvälineillä ei onnistunut, laukaistiin halonijärjestelmä jolla öljypalo sammui. Laivan oma miehistö sai palon sammumaan, ja pelastusasemille evakuoidut matkustajat pääsivät takaisin sisälle laivaan. Alus saapui hinattuna Helsinkiin seuraavana päivänä n.klo 16.00. Henkilövahingot olivat vähäisiä.

Laivan sisaralus on entinen Viking Linen m/s Olympia, joka liikennöi nykyään nimellä Princess Anastasia.

Mariellan syntyhistoria

Säännöllinen ympärivuotinen liikenne Helsingin ja Tukholman välillä alkoi 29.2.1972, karkauspäivänä. Silja Line aloitti liikenteen m/s Aallottarella ja m/s Svea Reginalla. Kaksi vuotta myöhemmin myös Viking Line tuli samalle reitille, ja liikenne aloitettiin m/s Viking 5 ja m/s Viking 6 laivoilla. Vuonna 1980 valmistuivat Helsingin liikenteeseen uudenaikaisen sisarukset m/s Viking Saga ja Viking Song, jotka olivat Viking Linen osakasvarustamo Rederiaktiebolaget Sallyn omistuksessa. Vuonna 1980 SF Line alkoi suunnitella uuden laivan hankkimista Helsingin linjalle. Telakat eivät olleet tiukan aikataulun vuoksi kiinnostuneita ottamaan rakennustyötä vastaan, lautan olisi pitänyt olla valmis 1982 kesällä. Keväällä 1981 Wärtsilä tarjosi varustamolle kahta laivaa 400 miljoonan markan kappalehinnalla. Myös saksalaiset Nobiskrug ja Meyer Werft tekivät tarjouksia hiukan halvemmin hinnoin. Koska varustamo oli ilmeisen kiinnostunut Meyerin tarjouksesta tuli Wärtsilä jälleen väliin ja teki uuden tarjouksen.

Myös käytetyn laivan vuokraamisesta oltiin kiinnostuneita mm. Finnjetistä ja Finnstarista. Kuitenkaan sopivaa laivaa ei löytynyt niin ajatuksesta luovuttiin.

Sitten loppuvuodesta, marraskuussa 1982 mukaan kuvioihin tuli Mitsubishi Japanista. Japanilaiset olisivat olleet valmiita rakentamaan laivan 260 miljoonalla markalla, mutta Suomen Pankki kielsi tämän projektin ulkomaalaisen rahoituksen. Nyt oman lusikkansa tähän soppaan toi myös Valmet, joka olisi laivan rakentanut 425 miljoonalla markalla. Koska Wärtsilällä oli kuitenkin kokemusta isojen lauttojen rakentamisesta, mitä Valmetilla puolestaan ei ollut, niin useiden, hyvin useiden laskelmien jälkeen SF Line teki sopimuksen Wärtsilän kanssa joulukuussa 1983. Hinnaksi sovittiin 400 miljoonaa markkaa.

Valmistuessaan Mariella pyyhki laudalta kaikki muut aikaisemmat matkustaja-autolautat, ja laivan suosio yllätti varustamon johdonkin. Seuraavan kesäkauden matkustajamäärät lisääntyi 29% Viking Linen Helsingin reitillä.

Valmistumisensa jälkeen Sally myi Viking Songin pois, ja Mariella liikennöi Viking Sagan parina ensimmäisen vuoden. Rederi Ab Slite oli myös havitellut laivaa Helsinki-Tukholma reitille. Slite rakennutti Mariellan sisaraluksen Wärtsilän telakalla, ja m/s Olympia valmistui 1986. Samaan aikaan Sally otti Sagan pois reitiltä. Se telakoitiin ja siitä tuli Sally Albatross. Olympia jatkoi Mariellan parina Sliten konkurssin saakka vuoteen 1993. Nykyään parina kulkee m/s Gabriella.

Mariella on tähän päivään saakka liikennöinyt Helsinki-Tukholma reitillä, ja jatkaa yhä…pari vain vaihtuu.

25.8.2020 Viking Line kertoo Mariellan olevan myynnissä. Välittäjänä toimii Brittiläinen meklariyhtiö Clarksons.

11.5.2021 Varustamoyhtiö Viking Line pääsi sopimukseen M/S Mariellan myynnistä Corsica Ferries SAS:n kanssa, yhtiö tiedottaa. Kauppahinta 19,6 miljoonaa euroa.

Suunnitelman mukaan kauppa päätetään ja alus toimitetaan toukokuun 2021 aikana.

Alus liikennöi nykyisin Välimerellä Italian lipun alla nimellä Mega Regina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *