Kiinteitä merimerkkejä ovat:

  •  Loistot
  • Majakat
  • Reunamerkit
  • Linjataulut
  • Tutkamerkit

Kelluvat merimerkit ovat viitat ja poijut.

Viitat, poijut ja reunamerkit on varustettu usein myös valotunnuksin.

Lateraalimerkit:

Väylän vasen reuna- punainen ja väylän oikea reuna- vihreä. Todellisuudessa väylän oikean ja vasemman värin ratkaisee merikarttaan merkitty nimelliskulkusuunta. Nimelliskulkusuunta on yleensä kauppalaivojen väylillä mereltä satamaan päin. Samoin kauppalaivojen käyttämillä väylillä nimelliskulkusuunta on yleensä Suomenlahdella lännestä itään, ja Pohjanlahdella etelästä pohjoiseen. Sisävesillä, ja huviveneillä asia voi olla ihan toinen.

Kardinaalimerkit:

Kertovat missä ilmansuunnassa väylä on merkkiin nähden. Merkin kiertosuunta.

Nykyisin jo yli 600 merimerkissä, viitoissa ja poijuissa on sim-kortti. Tämän tekniikan avulla pystytään havainnoimaan paikaltaan siirtyneen mermerkin sijainti gps- paikannuksen avulla , ja voidaan siirtää se oikealle paikalleen.  Myös turvalaitteiden valojärjestelmien akkujen virtatilanteesta saadaan tieto mobiililiittymän avulla, ja voidaan ajoissa vaihtaa uudet akut.

Ahvenanmaalla Färjsundin väylällä voidaan turvalaitteiden valotehoa säätää  mobiilijärjestelmän avulla esim. sumuisessa säässä. Normaalisti käytetään 5%:n tehoa joka voidaan tarvittaessa nostaa sataan prosenttiin.

Turvalaitteet omistaa liikennevirasto ja niitä ylläpitää Meritaito Oy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *