Laivoja jotka ennen seilasivat Suomen vesillä ja jotka säännöllisesti vierailivat etelä Suomen satamissa. Nykyisin nämä liikennöivät eri puolilla maailmaa ja joidenkin nimet ja lippu ovat matkan varrella vaihtuneet, joidenkin useampaan kertaan. Kaikki seuraavista laivoista eivät välttämättä ole kulkeneet suomen lipun alla, ja omistuskin on voinut olla jossakin muussa maassa kuin Suomessa.

Tässä niistä jokunen.

kuvat: laivakuvat.com
m/s Mariella

Turussa vuonna 1985 valmistunut, ja miltei koko uransa ajan Helsinki-Tukholma väliä liikennöinyt matkustaja-autolautta seilaa nykyään välimerellä nimellä Mega Regina. Mariella myytiin Corsica Ferries varustamolle vuonna 2021 19,6 miljoonan euron hinnalla.Tietoja laivasta ja kurkistus konehuoneeseen:

https://laivakuvat.com/m-s-mariella/

m/s Finnsailor

Vuonna 1987 alunperin Neste Oy:lle rakennettu Finnsailor, joka Finnlinesin omistuksessa seilasi mm. Naantali-Kapellskär reitillä. Laivan omistaa tällä hetkellä Tallink joka osti sen 30.6.2020 Navirail OU:lta 8,5 miljoonalla eurolla.

matkustajalaiva AMORELLA
m/s Amorella

Vuonna 1988 valmistunut ja pääosin Turku-Tukholma reitillä liikennöinyt Amorella on myyty Corsica Ferries varustamolle 19,1 miljoonalla eurolla.

IMO: 9255270
m/t Jurmo

Öljytuotteita ja kemikaaleja kuljettanut m/t Jurmo, joka valmistui vuonna 2004 liikennöi nykyään venäjän lipun alla Murmanskin ja Arkangelin vesillä nimellä NP Dikson. Laiva kuului alunperin Nesteen laivastoon, ja siirtyi ruotsalaisomistukseen 2015Kuvia laivan sisätiloista:

https://laivakuvat.com/jurmo/

Raakaöljytankkeri Tempera

m/t Tempera joka sisralus Masteran kanssa kuuluivat aikanaan Nesteen laivastoon ja kuljettivat raakaöljyä Venäjältä Porvooseen ja Naantaliin. Mastera myytiin 31 miljoonalla eurolla ja omistus siirtyi Huoltovarmuuskeskuksen ja Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen omistamalle yhtiölle. (SSC Maslaiva Oy, sai valtiolta alustukea  vuonna 2017: 931 000€ ). Sittemmin Mastera myytiin ruotsiin, ja nykyään se seilaa Liberian lipun alla Lähi-idässä. Vuonna 2017 m/t Tempera sai uuden nimen, LA NOUMBI, ja se muutettiin Singaporessa toimivalla Keppel Offshore & Marine telakalla uivaksi tuotanto ja varastointi lautaksi tuotannon kasvaessa. Toimii nykyään Kongossa, Afrikassa.

Kuvia Temperan sisätiloista:

https://laivakuvat.com/mt-tempera/

matkustajalaiva STENA SAGA
Entinen Silvia Regina

Laiva rakennettiin Wärtsilän Turun telakalla 1980 ja seilasi Silja Linen laivastossa Helsinki-Tukholma väliä Johnson Linen omistuksessa vuoteen 1991 nimellä Silvia Regina. Sittemmin laiva liikennöi Stena Linellä (kuvassa) m/s Stena Saga nimellä, ja nykyään laiva on vuokrattuna Filippiineille majoituskäyttöön Bridgemans yritykselle. Sisaralus Finlandia on nykyisin Italialaisen Moby Lines varustamon käytössä ja liikennöi Ranskassa Italian lipun alla. Sisaralus m/s Finlandia myös Helsinki-Tukholma liikenteessä 1981-1990. Nykyään Finlandia seilaa Moby Dada nimellä Välimerellä.

m/s Finlandia on nykyään Moby Dada
rahtilaiva m/s SEA WIND
Seawind

Vuonna 1972 valmistunut Seawind liikennöi vuosina 1989-2014 Turku-Tukholma reitillä. Tällä hetkellä laiva seilaa Kamerunin lipun alla Mustallamerellä nimellä A WIND

tankkeri Neste
m/t Neste

Vuonna 2005 valmistunut m/t Neste oli yksi neljästä Nesteen tuotetankkerista. Neste seilaa tällä hetkellä Monjasa Trader nimellä ja Liberian lipun alla Afrikassa. Kuvia laivan sisätiloista:

https://laivakuvat.com/m-t-neste/

m/s Isabella

Vuonna 1989 valmistunut ja Viking Linen liikenteessä liikennöinyt Isabella on myöhemmin nimellä m/s Isabelle liikennöinyt Riika-Tukholma väliä Latvian lipun alla. Nykyisin vuokrattuna Viron valtiolle Ukrainalaisten pakolaisten majoituslaivaksi. 1.7.2023 vuokrataan kanadalaiselle Bridgemans Services yhtiölle

m/s Finnfellow

Finnlinesin ropax kulki pitkään Naantali-kapellskär reitillä, kunnes siirtyi Malmö-Travemynde reitille 2022.Tietoa ja muuta mielenkiintoista laivasta:

https://laivakuvat.com/m-s-finnfellow/

matkustajalaiva m/s Wasa Express
Wasa Express

Laiva valmistui Saksalaiselle tilaajalle vuonna 1981. Laiva ostettiin Espanjasta 2013 4,75 miljoonalla eurolla, ja se aloitti liikennöinnin Vaasan ja Uumajan välillä.

Alus on myyty Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa toimivalle yrityksell, ja nyt se liikennöi Punaisellamerellä ja Välimerellä.

matkustajalaiva Princess Anastasia
Entinen Viking Linen Olympia

Turussa Pernon telakalla 1986 valmistunut entinen m/s Olympia, joka Rederi Ab Sliten omistuksessa ja Viking Linen operoimana liikennöi Helsinki-Tukholma väliä vuoteen 1993. Nykyään liikennöi SPL Princes Anastasia nimellä Pietari-Helsinki (Tukholma). Vuonna 2020 Murmanskissa karanteenilaivana Covid-19 tautiin sairastuneille rakennusmiehille.

m/s Finnclipper

Naantali-Kapellskär väliä kulkenut Finnclipper liikennöi nykyään Igoumenitsa nimisenä Italian lipun alla Välimerellä.

matkustajalaiva DIANA II
Diana II

Vuonna 1979 valmistunut Diana II seilasi Viking Linen väreissä Suomen ja Ruotsin väliä vuoteen 1992. Seilasi myös Helsinki-Tallinna väliä nimellä m/s Vironia (1994) ja Meloodia (1994-2006). Monien mutkien ja erilaisten vaiheiden jälkeen alus päätyi Angolaan öljy-yhtiön majoituslaivaksi. Laiva romutettiin Intiassa 2021.

matkustajalaiva GALAXY
Galaxy


Silja Europa

Tallink-Siljan laivat Galaxy ja Silja Europa on vuokrattu Syksystä 2022 Hollantiin pakolaisten majoituslaivaksi.

matkustajalaiva SILJA FESTIVAL
Entinen Silja Festival

m/s Wellamo nimisenä vuonna 1986 valmistunut laiva, joka myöhemmin kulki nimellä Silja Festival Silja Linen väreissä Turku-Tukholma linjalla vuoteen 2008 saakka. Nykyään laivan omistaa Corsica Ferries, ja se liikennöi nimella Mega Andrea välimerellä Ranskan Toulonista Korsikalle.

Sisaralus Svea, joka myöhemmin oli Silja Karneval on sisaraluksensa kanssa saman omistjan liikenteessä välimerellä nimellä Mega Smeralda.

m/s Kalypso

Vuonna 1993 liikennöinnin Turun ja Tukholman välillä aloittanut Kalypso myytiin omistajansa konkurssin jälkeen. Laiva siirtyi Singaporeen ja liikennöi Star Pisces nimisenä kunnes laiva ajoi romutettavaksi Intiaan 2022. Kuvia ja tietoa laivasta:

https://laivakuvat.com/ms-kalypso-rederi-ab-slite/

Viking Sally

Vuonna 1980 liikenteensä aloittanut Viking Sally kulki Viking Linen Turku-Tukholma reitillä vuoteen 1990. Sen jälkeen noin vuoden verran Silja Linen liikenteessä samalla reitillä nimellä Silja Star. Wasa King nimellä Vaasa-Uumaja 1991-1993. Estlinen reitillä Tallinna-Tukholma nimellä m/s Estonia.

matkustajalaiva Rosella
m/s Rosella

Viking Line myy vuonna 1980 valmistuneen Rosellan kreikkalaiselle Aegean Sealines Maritime Co:lle tammikuussa 2023 11 miljoonalla eurolla. Laivan uusi nimi on m/s Anemos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *