Puhdasta polttoainetta kaikille alustyypeille

Meriliikentessä LNG, eli nesteytetty maakaasu on yleistynyt polttoaineena.

Lng-Liquefied natural gas on puhtainta meriliikenteen polttoainetta ja se täyttää tiukentuvat päästövaatimukset. LNG:n käyttö poistaa rikkipäästöt lähes kokonaan ja vähentää merkittävästi alusten hiukkas- ja hiilidioksidipäästöjä. Hiilidioksidipäästöt ovat noin 25% pienemmät kuin perinteisillä polttoaineilla. Typen oksideja korsteenista tulee noin 85% vähemmän. Kaasu palaa puhtaalla liekillä muodostamatta nokea tai tuhkaa. Vertailuksi voi ottaa raskasta polttoöljyä käyttävän matkustaja-autolautan, joka tuottaa rikki-, ja hiukkaspäästöjä kilometrillä saman verran kuin 300 000 bensiinikäyttöistä henkilöautoa.

1.1.2021 jälkeen rakennettaviin laivoihin tulee asentaa katalysaattori tai niiden tulee siirtyä käyttämään nesteytettyä maakaasua,  LNG polttoaineena Itämeren ja pohjanmeren alueilla.

Maakaasu, joka sisältää n 90% metaania muuttuu nestemäiseksi kun sen lämpötila lasketaan -162 asteeseen.Samalla sen tilavuus pienenee 1/600 osaan. Kaasu ei pala nestemäisessä muodossa, vaan se vaatii ilma-kaasuseoksen jossa on kaasua 5-15%. Itsesyttymislämpötila on 620 astetta, kun se kevyellä polttoöljyllä on noin 300 astetta.

Lng:n lämpöarvo 5,75 Kwh/l      tiheys 0,42g/l

Öljyn lämpöarvo 10 Kwh/l        tiheys 0,85g/l

Maailmassa on laivaluokituslaitos DNV.N arvion mukaan (2018) noin 125 alusta jotka käyttävät polttoaineena LNG:tä, ja lisää on tulossa. (ei sisällä lng-tankkereita, jotka kuljettavat ko kaasua, ja käyttävät lastia myös polttoaineenaan).

erityyppisiä aluksia joissa LNG polttoaineena:

©

 

Ylläolevissa kuvissa Viking Gracen ja vartioalus Turvan sekä Polariksen pääkoneina on  Wärtsilän Dual Fuel- kaksoispolttoainemoottorit, jossa ilma ja kaasu syötetään sylinteriin samaan aikaan. Männän puristaessa tätä seosta syötetään sekaan pilottipolttoaine (esim HFO) joka sytyttää seoksen. Tämän moottorityypin etuna on se, että polttoaine voidaan vaihtaa toiseen ajon aikana, esimerkiksi kaasusta dieseliin. Polttoaineen vaihtaminen toiseen onnistuu hyvinkin nopeasti. Viking Gracella Turku-Tukholma matkalla kaasua kuluu 55 tonnia.

m/s Stavangerfjord puolestaan edustaa kaasuturbiinia, 4x Rolls Royce B3540V12PG. (4x5400KW) Kompressorin tuottama korkeapaineilma johdetaan polttokammioon jossa polttoaineena käytettävä kaasu palaa. Palossa syntyvät kuumat kaasut johdetaan turbiineihin. Lng säiliöt: 2×300 m3.

Romsdalsfjord lautassa sitävastoin on kaasumoottorit, 2x Mitsubishi GS16R2-MPTK, yhteensä 1800KW. Tässä mallissa kaasun ja ilman seos sytytetään sytytystulpan kipinällä sylinterin esikammiossa puristusvaiheen lopussa. Lautassa myös Mitsubishin diesel 1000 KW. Lng säiliö: 125 m3.

Maailman ensimmäisten joukossa LNG- käyttöinen risteilijä valmistuu Turusta Meyerin telakalta 2019. m/s Costa Smeralda.

Pohjoismaiden suurin, vuonna 2017 valmistunut LNG-terminaali sijaitsee Torniossa, Röytän satamassa. Tämän lng-säiliön tilavuus on 50 000 kuutiometriä. Tämän rakennuksen seinät on puolen metrin paksuiset, ja sen lisäksi on metrin kerros eristettä. Sisällön lämpötila on -163 astetta.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *