STENA ARCTICA

Stena Arctica- maailman suurin lajissaan

Kuvat: ©

Maailman suurin jäävahvistettu 1A super- jääluokan tankkeri Stena Arctica    117 100 DWT.

Helmikuussa 2008 Neste Shipping aikarahtasi aluksen ja se siirtyi Suomen lipun alle. Raakaöljytankkeri Stena Arcticasta tuli Suomen suurin laiva. Pituutta aluksella on 249,79m ja leveyttä 44m. Syväys 15,4m. Aluksessa on kaksoispohja. Korkeutta kölistä antennin huippuun 50m.

Stena Arctica valmistettiin Koreassa vuonna 2005. Aluksen omistaa Bermudalainen Glacia Limited.  Vuodesta 2008 alus oli Suomen lipun alla Nesteen ja Ruotsalaisen Stena Bulk:n yhteiskäytössä, ja siinä työskenteli Nesteen aikaan suomalainen miehistö.

Neste Shipping  kuljettaa raakaöljyä, kemikaaleja ja öljytuotteita yli 40 miljoonaa tonnia vuodessa. Yrityksen käytössä on yli 30 alusta. ( Neste Shipping on luopunut varustamotoiminnasta ja myynyt aluksia Huoltovarmuuskeskuksen ja työeläkeyhtiö Ilmarisen puoliksi omistamalle laivayhtiölle, jolta se vuokraa aluksia)

Aluksen Hyundai-B&W 7S60ME-C-pääkone tuottaa 22657 hevosvoiman tehon (16660 KW). Tankkerissa on kuusi lastitankkia kummallakin puolen, joiden vetoisuus on yhteensä 130 213,4 kuutiota.  Laivassa kolme lastipumppua, jotka ovat tyypiltään höyrykäyttöinen keskipakopumppu, pumppausteho jokaisella pumpulla on 3000 kuutiota/tunti, joten alus purkaa lastia parhaimmillaan 9000 kuutiota tunnissa. Koko lastin purkuun menee aikaa noin 14 tuntia. Aluksen jääluokitus on 1A super, joten se kykenee kulkemaan vaikeissakin jääoloissa ilman jäänmurtajan avustusta.

Laivan polttoainediesel tankataan 225 kuutiometrin polttoainesäiliöön. Polttoöljyä tankkeihin mahtuu 3069.3 kuutiota. Polttoaine puhdistetaan kuvassa näkyvillä separaattoreilla kiinteistä hiukkasista sekä vedestä. Kuvassa näkyy myös laivan peräsintä liikutteleva peräsinkone.

Täydellä lastilla 15 solmun nopeudessa alus kuluttaa polttoainetta 70 000 litraa vuorokaudessa.

27.8.2013 Tämä laiva ulosliputettiin.  Alus on tällä hetkellä Iso-Britannian lipun alla, ja sitä operoi Northern Marine Management/ Stena Bulk.

31.1. 2017 Stena Arctica on saanut jälleen Suomen lipun. Miehistö on vaihtunut sekamiehistöksi ja mukana on myös EU:n ulkopuolisia työntekijöitä. Seilaa Neste Shippingin ja Stena Bulkin yhteiskäytössä. Omistajana yhä Bermudaan rekisteröity Glacia Limited.

3.12.2021 Stena Arctica on siirtynyt Norjan lipun alle, Norjan alusrekisteriin.

2022 toukokuu: Aluksen uusi nimi: ARCTICA

Stena Bulk

Stena Bulk on vuonna 1982 perustettu, yksi maailman johtavista säiliöalusten varustamoista joka operoi noin sadalla tankkerilla ympäri maailmaa. Alusten keski-ikä on 7,5 vuotta.

Yrityksen pääkonttori on Ruotsissa, Göteborgissa. Muut konttorit: Kööpenhamina, Shanghai, Singapore, Houston, Dubai.

One Reply to “m/t Stena Arctica”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.