Blue White Eagle

Järvi-Suomen hienoin ja suurin, josta tuli ensimmäinen Naantalissa sijaitsevalla Turun korjaustelakalla romutettava laiva.

Blue White Eagle:n viimeinen matka Lappeenrannasta Naantaliin

kuvat: ©

 

 

Vuonna 1995 Itä-Suomalaisesta Nurmes-Marinasta alkunsa saanut Saimaa Ferries päätti hankkia laivan hoitamaan risteilyliikennettä järvialueilla. Varustamossa oli nimittäin ajateltu kehittää sisävesien järviliikennettä risteilyjen muodossa.

Vuonna 2000 yritys päätti hankkia omistukseensa uuden laivan m/s Frisia III:n jonka nimi sitten muutettiin Koli III:ksi. Laivan muutostyöt risteilykäyttöön tuli yritykselle hyvin kalliiksi, eikä risteilyjen myynti oikein saanut tuulta siipiensä alle.

Laivalla oli uudistuksen jälkeen 35 korkeatasoista hyttiä, ja matkustajille myytiin ns. täyden palvelun viikon mittaisia risteilyjä. Kuitenkin lähinnä kausityövoiman turvin tehtävät risteilyt huomattiin miltei mahdottomaksi toteuttaa, eikä Saimaa ollut tällaisille risteilyille sopivaa aluetta.

Vuonna 2006 risteilyä muokattiin eri muotoon, ja alueeksi vaihtui keskinen Saimaa Lappeeranta-Kuopio-Savonlinna akselille. Nyt myynti kasvoikin ja yhteistyötä tehtiin mm Kristina Cruices varustamon kanssa.

Saimaa Ferries-varustamon johto oli kuitenkin tullut siihen ikään että toiminta päättyi, ja vuonna 2007 Koli III myytiin Kuopiolaiselle matkailualan yritykselle Blue White Resorts Oy:lle. Laiva sai nimekseen Blue White Eagle ja jatkoi liikennöintiä entisellä reitillään, mutta se ei enää onnistunut vaan toiminta päättyi 2009. Matkailuyritys Blue White Resorts meni konkurssiin loppuvuodesta 2012.

Kesät 2009-2010 laiva oli majoituskäytössä Puumalassa (mm. Saimaa Open Air festivaalit). Vuonna 2011 Laiva siirtyi Joutsenoon, Saimaa Holiday Club kylpylän rantaan jossa se seisoi ja rapistui laiturissa. Laiva makasi kallistuneena pohjassa kiinni.

Vuonna 2016 alus siirtyy Niocon oy:n omistukseen ja poistetaan alusrekisteristä viranomaisten toimesta 26.7.2016 Laiva oli aiheuttanut pahennusta viranomaisten silmissä, ja Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta oli vaatinut laivan välitöntä poistoa.

Blue White Eagle on alunperin rakennettu 1960 Papenburgin telakalla Saksassa. Vuonna 1976 alusta pidennettiin nykyiseen noin 60 metrin pituuteen.

Laivassa on kaksi Deuz 8 sylinteristä dieselkonetta. Elokuussa 2017 Turkulainen Meriaura Oy osti laivan, ja se hinattiin 8.9.2017 Turun korjaustelakalle Naantaliin romutettavaksi.

Alus lähti Lappeenrannasta tiistaina 5.9. klo 14 jälkeen, ja saapui Naantaliin perjantai aamuna 8.9.2017. Hinauksen suoritti Idäntie Oy hinaaja Varman toimesta. Laivan romutus alkoi maanantaina 9.10.2017 sisätilojen ja välilaipioiden purkamisella.

Viikkoa myöhemmin alkoi rungon romuttaminen. Romutuksesta vastasi Delete Finland. Lue lisää Meriaura Oy:n romutusprojektista Tekes aluskierrätys  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *