Koululaiva Michael Sars

Ahvenanmaan maakuntahallituksen alaisuudessa toimii Ahvenanmaan meriturvallisuuskeskus, joka järjestää turvallisuuskoulutusta merenkulkijoille yhdellä maailman nykyaikaisimmalla koulutuslaitoksella. Laitoksen kalustoon kuuluu koululaiva Michael Sars.

 

 

kuvat: ©

 

 

Ahvenanmaan maakuntahallituksen omistama koululaiva, joka on saanut nimensä Norjalaisen meribiologin, Michael Sars (30.8.1805-22.10.1869) mukaan.

Ahvenanmaan maakuntahallituksen alaisuudessa toimii vuonna 1999 perustettu Ahvenanmaan meriturvallisuuskeskus, joka järjestää merenkulkijoille kansainvälisen STCW:n mukaisia meriturvallisuuskursseja n. 2000:lle henkilölle vuosittain, maailman nykyaikaisimpiin kuuluvassa koulutuslaitoksessa.

Meriturvallisuuskeskus koostuu neljästä yksiköstä, ja Michael Sars on keskuksen koulutuslaiva. Alus toimii myös Ahvenanmaan merenkulkualan opiskelijoiden koululaivana, Ålands Sjöfartsakademi.

Alus on rakennettu Norjan Bergenissä vuonna 1979. Alkuperäinen omistaja oli Bergenin merentutkimuskeskus Norjassa, jossa alus oli merentutkimusaluksena. Ahvenanmaalle koululaivaksi se päätyi vuonna 2005.

Tietoja laivasta:

  • Pituus 47m
  • Leveys 10m
  • Syväys 4,3m
  • Koneteho 1100 KW
  • Polttoaineen kulutus 10 solmun nopeudessa 140l/h
  • Lippu: Suomi (Ahvenanmaa)

Myös Michael Sars hälytettiin onnettomuuspaikalle 23.10.2007, kun Viking Linen m/s Ålandsfärjan ajoi karille Maarianhaminan edustalla. Onnettomuudesta selvittiin ilman henkilövahinkoja.

8.1.2007 Alus oli koulutuspurjehduksella matkalla Ruotsin Mälaren- järvelle, kun Ruotsin rannikkovartiosto pysäytti sen Tukholman edustalla. Ruotsin viranomaiset olivat väärinkäsityksen johdosta tulkinneet koululaivan Suomen valtion alukseksi, eikä vieraan valtion omistamalla aluksella ole sallittua mennä toisen valtion aluevesille ilman lupaa. Alus sai kuitenkin selvityksen jälkeen jatkaa matkaansa sunnitellusti.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *