Meriturvan palokoulutusyksikkö Upinniemen laivastoasemalla antaa palokoulutusta merenkulkijoille ja merenkulkualan opiskelijoille.

Hyväksytysti suoritettu palokoulutuskurssi on edellytys sille että voi työskennellä laivassa.

Kuvat: © 

Palokoulutusyksikkö perustettiin 1976 Helsingin merenkulkuoppilaitoksen yhteyteen. Vuonna 1997 perustettuun Meriturvaan, Merenkulun turvallisuuskoulutuskeskukseen kuuluu  kyseinen palokoulutusyksikkö sekä Lohjalla toimiva pelastautumiskoulutusyksikkö. Meriturva on valtion laitos ja koulutus täyttää Suomen ja EU:n vaatimusten lisäksi kansainväliset vaatimukset. Laivaväen lisäksi koulutuksessa käy myös muita viranomaisia.

Palokoulutuskeskuksessa järjestetään kahdesta kolmeen päivään kestäviä STCW- kursseja. STCW, eli Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers on 1978 voimaan tullut kansainvälinen merenkulkijoiden koulutusta, pätevyyskirjoja ja vahdinpitoa koskeva yleissopimus. Kansainvälisessä laivaliikenteessä työskentelevältä henkilöltä vaaditaan STCW:n mukainen todistus suoritetusta koulutuksesta.

Palokoulutusyksikössä harjoitellaan erilaisia sammutustekniikoita eri sammutusaineilla. Lisäksi harjoitellaan savusukellusta aidonmukaisessa ympäristössä, vuonna 2010 käyttöön otetussa modernissa laivasimulaattorissa. Savusukellukseen tuo todenmukaisuutta oikealla liekillä palava tulipalo, kuumuus, savu sekä täydellinen pimeys. Simulaattorin erikoisuutena ovat sen nestekaasukäyttöiset palopaikat, joita voidaan ohjata ja hallita kouluttajien toimesta.

Erillisestä valvomosta varmistetaan sukeltajien turvallisuus savusukelluksen aikana.

Kallistettava simulaattori jossa on laivan hyttiosasto antaa kuvan siitä, millaista on toimia sammutus ja pelastustehtävissä kun laiva on kallistunut.

Harjoittelemassa kuvissa on Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston merenkulkualan opiskelijoita Kotkasta.

One Reply to “Meriturva palokoulutus”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *