meriliikennekeskus

Meriliikennekeskus, eli VTS-keskus (Vessel Traffic Service) vastaa alusliikennepalvelusta suomessa ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Näitä keskuksia on Suomessa kolme kappaletta: Turussa, Helsingissä ja Lappeenrannassa.

kuvat: © 

 

 

Turussa sijaitsevan Länsi-Suomen meriliikennekeskuksen vastuualueena on kaikki kauppamerenkulun väylät Saaristomereltä Tornioon. Helsingin keskuksen vastuualue ulottuu Hangosta itärajalle, ja Saimaan VTS- keskus Lappeenrannassa huolehtii Saimaan syväväylästä.

Turun VTS-keskuksen alueet on jaettu kolmeen eri alueeseen.

  1. Arhipelago VTS: Saaristomeri
  2. West Coast VTS: Selkämeri
  3. Bothnia VTS: Perämeri

Valvottavia väyliä on yhteensä 2100 km, ja vuosittain n 16000 aluskäyntiä.

Meriliikennekeskuksen alusliikennepalvelut käsittävät mm. kauppalaivoille annettavat tiedotteet, joita ovat mm. jää ja sääolosuhteet, jäänmurtajat,väylien ja turvalaitteiden kunto. Navigointiavun sekä meriliikenteen järjestelyn.(lähtöluvat satamista, saapuminen luotsipaikalle). Keskuksessa seurataan laivojen liikettä, ja tarvittaessa puututaan tilanteeseen ottamalla yhteys alukseen, ja antamalla tarvittavia ohjeita väylän ja suunnan suhteen. Ilmoitetaan myös mahdollisesti uhkaavasta vaaratilanteesta.

Navigointiapuna annetaan tarvittavia tietoja aluksen sijainnista ja suunnasta, matalikoista.

Alusliikennepalvelukeskukset seuraavat meriliikennettä tutkan, AIS järjestelmän sekä erilaisten aluevalvontakameroiden avulla. Itse alusliikennepalvelu toimii VHF-taajuudella radiopuhelinten välityksellä.

VTS- keskus voi tilapäisesti myös sulkea väylän tai sen osan.

Toiminnan tarkoitus on parantaa turvallisuutta merellä, sekä estää onnettomuuksia ja ympäristövahinkoja.

Alusliikennepalveluun ovat velvollisia osallistumaan kaikki vähintään 24 metriä pitkät alukset. Niiden on ilmoittauduttava VTS keskukseen määrätyillä ilmoittautumispaikoilla.

Turun meriliikennekeskus myös ylläpitää kansainvälisten säädösten mukaista radioasemaa. Turku Radio vastaa turvallisuusradioliikenteestä koko Suomen rannikkoalueella. Meriliikennekeskukset tekevät viranomaisyhteistyötä puolustusvoimien, rajavartioston ja meripelastuskeskuksen kanssa.

Suomenlahti on yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä merialueista. Vuonna 2018 Suomen rannikolla liikennöi melkein 30 000 erilaista alusta. Meriliikennekeskukset estivät vuoden 2018 aikana 18 mahdollista karilleajoa Suomen rannikolla.

Vuonna 2019 Suomen meriliikennekeskuksissa estettiin 10 mahdollista karilleajoa, kirjattiin yli 650 alusliikennettä koskevaa poikkeamaa, ja annettiin navigointiapua neljä kertaa.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *