Maailman vähäpäästöisin irtolastialus seilaa Itämerellä Suomen lipun alla.

 

  Kuvat: © 

 

 

Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n tavoitteena on vähentää laivojen kasvihuonepäästöjä 50% vuoden 2008 tasosta vuoteen 2050 mennessä. Lng ei tuota ollenkaan hiukkas- eikä rikkipäästöjä ja typpipäästöt vähenevät 85%.

Suomalaisen varustamon ESL Shippingin uusi, vuonna 2018 valmistunut m/s Viikki on sisaraluksensa m/s Haagan kanssa maailman ensimmäisiä irtolastialuksia jotka käyttävät polttoaineenaan LNG- kaasua. Viikki on samalla maailman vähäpäästöisin rahtilaiva mitä tähän mennessä on rakennettu. Sen hiilidioksidipäästöt ovat 50% pienemmät kuin aikaisempien, perinteisiä polttoaineita käyttävien rahtilaivojen.

Nesteytetty maakaasu on käytössä laivan pääkoneessa sekä kolmessa apukoneessa. Tarvittaessa polttoaineena voidaan käyttää myös dieseliä. Laiva on suunniteltu Suomessa, mutta se rakennettiin Kiinassa, Jinlingin telakalla.

Kiinasta laiva tuli Japanin kautta Itämerelle Koillisväylää pitkin. Matka Japanista Panaman kanavan kautta olisi kestänyt noin kolme viikkoa kauemmin. Matkan ajankohta osui sopivasti alkusyksyyn jolloinka Koillisväylä oli ilman jäitä.

Laivassa, kuten sisaralus Haagassa on kolme automaattisesti toimivaa nosturia, jotka ovat laatuaan ensimmäiset maailmassa. Automaattiset nosturit osaavat erilaisten sensoreiden ja kameroiden avulla omatoimisesti purkaa laivan lastin melkein kokonaan.

Laivan pituus 160m. Leveys 26m. Syväys 10m. Pääkoneen teho 7250 KW. Nostureita 3, joiden nostokyky koukulla on 37,5 ton. Nosturin 12,5 m3 kauhan nostokyky 30 ton. Jääluokka 1A. Lastiruumat 3 kappaletta joiden yhteistilavuus 33 303 m3.

Lastitilat vastaa noin 1000 rekka-autoa.

Viikki seilaa Suomen lipun alla. Laivan Lng säiliön tilavuus 400 kuutiometriä.

Viikin ja Haagan yhteisinvestointi on 60 miljoonaa euroa. ESL- Shipping on Itämeren johtavia kuivia irtolasteja kuljettava varustamo, ja on osa Aspo konsernia. Varustamon osuus Aspon liikevaihdosta vuonna 2018 oli 23%.

 

3 Replies to “m/s Viikki-puhtaasti kaasulla”

  1. Kyllä se on mahdollista nähdä Merihaasta

  2. moi sama laiva bongattu merihaan ja sompasaaren välillä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *