Neste Oil

Neste Oilin varustamotoiminnan uudelleenjärjestely ja varustamotoiminnasta luopuminen

kuvat:  

Neste Oil ja Norjalainen OSM Group As sopivat alkuvuodesta 2014, tarkemmin sanoen Helmikuun 20. päivä, että Neste Oil luovuttaa hoitovarustamotoiminnan maailmanlaajuisesti toimivalle OSM Maritime Group yhtiölle, ja sen suomeen perustettavalle  OSM Ship Management Finland Oy:lle.  Yhtiö on aikaisemmin julkistanut suunnitelmansa luopua varustamotoiminnasta.

29.4.2014 Neste Oil myi viisi tankkeria ja kolme hinaajaa, ja alusten omistus siirtyi Huoltovarmuuskeskuksen ja Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen omistamille yhtiöille. Neste Oil, Huoltovarmuuskeskus ja Ilmarinen perustivat Isännöintiyhtiön Navidom Oy:n, joka huolehtii alusten hallinnoinnista. Neste Oil on vuokrannut alukset pitkäaikaisilla sopimuksilla käyttöönsä ja alukset ovat suomen lipun alla.

Neste Shippingin maa ja merihenkilöstön 302 työntekijää siirtyi  OSM Suomen (  OSM Ship Management Finland ) palvelukseen vanhoina työntekijöinä. OSM Maritime Group on maailmanlaajuisesti toimiva yhtiö, joka keskittyy offshore-, miehitys- ja hoitovarustamotoimintaan.

OSM:llä on hoidossaan yli 430 alusta, ja yhtiöllä on toimintaa 26 maassa. Järjestelyn taustalla on tarve turvata energiahuollon kriittiset kuljetukset kotimaisessa omistuksessa ja Suomen lipun alla olevalla aluskalustolla . Lue lisää huoltovarmuudesta.. Myydyt alukset ovat: Mastera, Futura, Neste, Kiisla ja Suula sekä hinaajat Ukko, Ahti ja Esko. Myytyjen alusten omistajayhtiöt ovat seuraavat:  ( c/o Navidom Oy)

 • Futura     –  SSC Futlaiva oy, sai valtiolta alustukea vuonna 2017: 725 000€
 • Kiisla      –  SSC Kiisla Oy, sai valtiolta alustukea vuonna 20147: 702 000€
 • Mastera*   –  SSC Maslaiva Oy, sai valtiolta alustukea  vuonna 2017: 931 000€
 • Neste      –  SSC Neslaiva Oy, sai valtiolta alustukea vuonna 2017: 750 000€
 • Suula      –  SSC Suula Oy, sai valtiolta alustukea vuonna 2017: 695 000€
 • Ukko      –  SSC Ukko Oy
 • Ahti        –  SSC Ahti Oy
 • Esko       –  SSC Esko Oy

Yhtiöiden päätoimialana on meriliikenteen tavarankuljetus. Huoltovarmuuskeskus ja Ilmarinen maksoivat viidestä tankkerista Nesteelle yhteensä 85,2 miljoonaa euroa. Kallein Tankkereista oli vuonna 2002 Japanista hankittu, silloin kauppahinnaltaan noin 60-70 miljoonan euron m/t Mastera.

Mastera myytiin nyt Huoltovarmuuskeskukselle ja Ilmariselle n. 31,1 miljoonan euron hinnalla. Muiden myytyjen alusten hinta oli:

 • m/t Futura  14,2 miljoonaa euroa
 • m/t Kiisla   12,1 miljoonaa euroa
 • m/t Neste   15,2 miljoonaa euroa
 • m/t Suula   12,6 miljoonaa euroa

* 29.4.2019 Masteran uusi omistaja on SEB Leasing Oy, jonka emoyhtiö on ruotsalainen finanssijätti Skandinaviska Enskilda Banken.

m/t Jurmo on myyty uudelle omistajalle: Ruotsalaiselle Rederi Ab Donsötank, syyskuussa 2015. Laivan uusi nimi: BonitoLippu: Ruotsi m/t Purha on myyty uudelle omistajalle: Ruotsalaiselle Rederi Ab Donsötank, syyskuussa 2015. Laivan uusi nimi: Baltico.  Lippu: Ruotsi

 • Rederi Ab Donsötank on myynyt m/t Balticon Venäläiselle Agrotek-TM yhtiölle huhtikuussa 2018. Laivan uusi nimi on Andrey Pervozvanniy. Lippu: Venäjä.

Rederi Ab Donsötank on Ruotsalainen, vuonna 1953 perustettu perheyritys. Yhtiö pääpaikka on Donsö, Ruotsi Aluksia operoiva yritys on Navix Maritime Chartering , jonka kotipaikka on Göteborg. Vuonna 2017 Nesteen raakaöljystä 71% oli venäjältä tuotua ns. Urals- laatua.

Lehdistötiedote 29.5.2015:  Syksyllä 2013 julkaistuun päätökseen Nesteen luopumisesta varustamotoiminnasta, m/t Tempera myydään öljy-yhtiö Perencolle. Alus luovutetaan uudelle omistajalle kesällä 2016. Perenco on vuonna 1975 perustettu öljy- ja kaasuyhtiö. joka toimii 13 eri maassa. Yhtiön pääkonttorit ovat Lontoossa ja Pariisissa. Tempera ei kuulu niihin aluksiin, jotka on määritelty Suomen huoltovarmuuden kannalta kriittisiksi.

m/t Tempera

 •   1.6.2016 alkaen uusi omistaja: Perenco Cyprus International Limited.
 •   25.8.2017 Uusi omistaja Dixstone Holdings LTD, Bahama. Lippu: Liberia

2019 Neste on tilannut Etelä-Koreasta kaksi 250 metristä 1A jääluokan tankkeria korvaamaan Masteran ja Stena Arctican 140 miljoonalla dollarilla. Alukset valmistuvat 2021. 29.4.2019 Masteran uusi omistaja on ruotsalainen SEB Leasing Oy, jonka omistaa Skandinaviska Enskilda Banken.   Öljynjalostamot:

Polttoaineen valmistusta Naantalin jalostamolla
Porvoon jalostamo Kilpilahdessa
Myydyt alukset:

Yle 30.11.2020: Öljynjalostus Naantalin jalostamolla loppuu maaliskuun 2021 loppuun mennessä. Neuvotteluiden lopputulemana Neste päätyi lakkauttamaan Naantalin jalostamon, ja 230 työtehtävää päättyy. Naantalissa yhtiön toiminta keskittyy jatkossa terminaali- ja satamatoimintaan, niihin jää noin 45 työtehtävää. Yhtiö kirjoittaa tiedotteessaan koronaviruspandemian vauhdittaneen fossiilisten öljytuotteiden kysynnän laskua. Yhtiö ei usko kysynnän enää palaavan pandemiaa edeltäneelle tasolle, sillä uusiutuvan energian kulutus kasvaa.

4 Replies to “Neste Oil”

 1. Hei!
  Löytyykö kuva 1963 Raumalla rakennetusta Nesteen tankkialus TERVISTÄ ( Harmaat ulkosivut )
  Ostan kuvan jos löytyy hyvä resoluutioolla

 2. Valitettavasti m/t Tervistä ei ole kuvaa. Tervihän päätyi romuraudaksi vuonna 2003. Sivuston laivaluetteloista löytyy sivustolla olevat alukset.

 3. Loytyyko kuvaa nesteen vanhasta varustamo-lipusta ? JEL kysyy…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *